Műveletek törtekkel

Egyszerűsítés és bővítés

A legegyszerűbb művelet a törtekkel az egyszerűsítés és bővítés. Szükséges ahhoz, hogy a törteket összehasonlíthassuk, összeadhassuk, kivonhassuk, és hogy egyszerűbb alakra hozhassuk. Ez utóbbin azt értjük, hogy -ből nem azonnal látható, hogy valójában 4.

\frac{6}{24}= \frac{3}{12}= \frac{1}{4}
\frac{2}{3}= \frac{4}{6}= \frac{8}{12}
Egyszerűsítés:
a számlálót és a nevezőt
ugyanazzal a számmal osztjuk.
Bővítés:
a számlálót és a nevezőt
ugyanazzal a számmal szorozzuk.

Törtek összeadása

Egyenlő nevezőjű törteknél egyszerűen csak összeadjuk a számlálókat.
Különböző nevezőjű törtek összeadásához közös nevezőt kell keresni, ahhoz pedig a törtet egyszerűsíteni, vagy bővíteni kell. (Ezen a videón az első törtet bővítjük.) A közös nevező a két nevező legkisebb közös többszöröse lesz. Most a 3 és a 6 esetében a 6. (Ha nem sikerül megtalálnod, akkor használd a két nevező szorzatát, és majd a végén egyszerűsítesz, ha szükséges.)

Törtek kivonása

Egyenlő nevezőjű törteknél egyszerűen csak kivonjuk a számlálókat.
Különböző nevezőjű törtek kivonásához szintén közös nevezőt kell keresni. (Egyszerűsítés vagy bővítés...)

Törtek szorzása

Ez a legegyszerűbb művelet, egyszerűen csak szorozni kell: a számlálót a számlálóval, a nevezőt a nevezővel. És ha szükséges, a végén egyszerűsítsd a kapott törtet.

Törtek osztása

Ehhez a művelethez szükség van a reciprok fogalmára. Ez azt jelenti, hogy a tört számlálóját és nevezőjét felcseréljük. (Az egész számok esetében a nevező az 1.) A művelet elvégzése során pedig a törtet meg kell szorozni az osztó reciprokával. Az animáció segít az értelmezésben!

 

Az animáció a Math Is Fun weboldalról származik, köszönet az engedélyért!