Kántorok oldala

Elég hosszú ideje végzek templomi szolgálatot és most lehetőségem van rá, hogy a nekem feltett kérdéseket itt is megválaszoljam.

Az utóbbi években keresgéltem a neten, és nem találtam azokat az anyagokat, amiket én tanulókoromban használtam. Általában újdonságok vannak helyettük, bár nem mindig jobbak. Egy idő után kezdtem úgy érezni, hogy azon kevesek egyike vagyok, akik még ezeket ismerik, mert elég idősek hozzá, és közzé tudják tenni, mert ismerik az új technikákat, ugyanis elég fiatalok hozzá.
Régi szertartások, régi énekek, amik szájról-szájra terjedtek és már ott is kevesen ismerik őket, ahol én tanultam. Régi könyvek, amiket még használtam, de sokan nem is hallottak róluk.
Tévedés ne essék, nem sírom vissza azt a régi világot, nem azért teszem közzé őket, hogy dacoljak a haladással, vagy az idő kerekét próbáljam visszaforgatni. Csak szeretném, ha nem vesznének el. Talán valaki hallott róluk, talán valaki keresi őket, mert használná változatosságként. Szóval, ahogy minden oldalam aljára odaírom: "Forgassátok haszonnal!"

Szertartások:
ide gyűjtöttem a szertartásokkal kapcsolatos anyagokat. Néhány forgatókönyvet, imafüzetet találsz itt. Különösen értékes a Lurdi kilenced imafüzete, ugyanis az összes benne szereplő régi éneket sikerült megmentenem. Kottázva és saját kísérettel ellátva adom közre.

Énekek:
itt olyan énekek kottáit találhatod, amiket gyűjtöttem, kaptam, hallottam, vagy csak ismerek valahonnan. Ezek az énekek nem szerepelnek a forgalomban lévő énekeskönyvekben, de az idősek még ismerik őket. A nem saját harmonizálásokat feltüntettem.

Előjátékok:
mindenféle énekekhez készített előjátékok. Kezdő kántorként a legtöbb gondom az énekek előjátékával volt. Nem sok útmutatást kaptunk a kántorképzőben sem: az összhangzattan órán tanultak szerint kell, aki pedig nem tudja úgy, az játssza be az első két ütemet. Szerettem volna jobban csinálni, és kerestem máshol útmutatást. Találtam 2-3 kiadványt, és magam is készítettem néhányat.

Teljes kiadványok:
olyan kották, kötetek, amik már nem kaphatók és szerintem a jogdíj kötelezettség sem vonatkozik rájuk. Máshol is felsoroltam őket, nem véletlen, ha ismétlődnek...

Fontos könyvek:
Ezek viszont jogdíjköteles, vagy túl nagy terjedelmű könyvek. Ezért nem töltöttem fel ide őket. Viszont nagyon jók, ezért gondoltam, hogy néhány szót szóljunk róluk, antikváriumokban ugyanis még kaphatók.

Kottaíró programok:
Ma már a gyakorló zenészek többségének ismernie kell a kottaíró programokat. Az elmúlt néhány évtizedben kipróbáltam néhányat. Amit mondok, azok természetesen nem mindenfelett álló igazságok, de tapasztalatból és segítő jószándékkal mondom.

Vegyes:
ami máshová nem illett... Tematikus kották, amiket sehová nem lehett besorolni.

Idézetek:
régi tanáraim, híresek és ismeretlenek "kőbe véshető" mondatai, amiket egy-egy mű tanulásakor, vagy egy problémás helyzetben mondtak. Úgy érzem, ezek a tömör útmutatások, mégha a véletlen szülte is őket, bírnak annyi tanulsággal, hogy megemlékezzek róluk.