Zene

Az elmúlt évek alatt sok olyan kottát kellett előkeresnem, vagy éppen feldolgoznom, amik a tanári, osztályfőnöki, énekkari munkát segítették. A jogdíjmentesen közölhetőkből itt egy csokorra való, használja mindenki kedve szerint.

Cím és leírás .pdf
Az erélyi havasokon
Október 6-i műsorhoz készült kotta, redukált kottaképpel. A díszítéseket nem tűntettem fel, azokat az eredeti felvételről egyszerűbb megtanulni.
Népdalcsokrok énekkaroknak
Énekkari foglalkozások elejére válogattam össze néhány népdalcsokrot, a ráhangolódást segítendő. A többi lényeges dolgot a Bevezetőben leírtam.
Isten áldja meg a magyart
Ez egy kevéssé ismert népdal, nagyon régen hallottam és évekig kerestem. A YouTube hozta meg a megoldást, onnan kottáztam le.
Népdalcsokor Március 15-re:
Kevéssé ismert népdalokból állítottam össze, és harmonizáltam. Egy blokkban énekeltük mindig. Zenekari alap nem készült hozzá, általában magam kísértem zongorán.
Népdalcsokor Október 23-ra:
Az előbbi testvérdarabja, az utolsó népdal kivételével nem közismertek a dallamai. Zenekari alap ehhez sem készült, teljességgel megvalósíthatatlan lenne a sok parlandó miatt. Első elgondolásában férfi és női szólóra, valamint lánykarra készült, de csak énekkarral is előadható.
Anyák napi dalok:
Egy alkalommal felkértek, hogy kisgyerekek számára írjak anyáknapi dalokat, mert a megszokottakra már ráuntak. Kíséret csak az utolsó kettőhöz készült. Az egyik megtalálható a Zenei alapok között, a másiknak pedig csak gitárakkordjai vannak. Ezt a következő sorba tettem.
Ébresztem a napot...
A dal gitárkiséretes változata...
Csúzli-dal
Kamaszkoromban a tévében volt egy sorozat, ami kifejezetten a kamaszoknak szólt, és rokonszenves felnőttek segítettek nekünk eligazodni a világban. Ennek sorozatnak a filmzenéje volt ez a dal. Később sokszor hallottam kirándulásokon, itt-ott, de soha nem sikerült kottára szert tennem. Végül az internet hozta meg a megoldást: a Youtube-on találtam meg és onnan kottáztam le. Hamarosan kiderítettem azt is, hogy a szerző Mericske Zoltán és Sülyi Péter, és hogy a mű cd-n is kapható, megrendelhető, sőt az összes rész meg is tekinthető Mericske Zoltán honlapján. Iskolánkban minden osztályomnak (sőt, ha lehet a többinek is) megtanítom ezt a dalt, kollégáim egyetértésével és segítségével, és ahol csak tehetem terjesztem. Nagyon fontos lenne, hogy ma is sok ilyen segítséget kapjanak a kamaszok, mint ezzel a filmsorozattal, és dallal mi kaptunk. Itt a teljes dal, ahogy a filmben elhangzott, a táblázatban pedig a tábortűzi változatot tettem közzé, és egyúttal meg is köszönöm Mericske Zoltánnak, hogy hozzájárult a közléshez.
Sok kicsi sokra megy
Ez a dal is gyerekkoromban jelent meg utoljára, az oktatásban a tanulásmódszertan nevű tantárgyunk kapcsán jutott eszembe. Hogy könnyebb legyen énekelni, a zongorakíséretet felvettem, a zenei alapok közt megtalálható.
Zöld búzában...
Március 15-re készült népdal, amit azért nem népdalcsokorként adok közre, mert sokféle formációban énekeltük, az utána következő kettővel. Párban, vagy egymagában, sőt egyszer együtt is elhangzott a három.
Lágy a kenyér...
A második dal...
Ez a kislány...
És a harmadik...
Nemzetközi népdalcsokor
Egy évzáróra készült vidám összeállítás.
Télapódal DJ-nek
Egyik évben a Mikulásról beszélgettem a hetedik osztállyal. Ott bontakozott ki egy vita arról, hogy mi értelme is van ennek az egésznek. Hazafelé még gondolkodtam a dolgon és aztán Volter Kálmán barátommal megírtuk ezt a nagyoknak szóló Télapódalt. Remélem segít helyretenni a dolgokat a kamaszkor zűrzavarában. (A címben szereplő DJ a hetedikes vezérszónok monogramja.)
Kánon ballagásra
Tanulmányként írtam. Saját énekkarom számára kerestem valami kis könnyű kánont ballagásra, de nem találtam.
Partitura itt!
Kánon Október 6-ra
Ez is saját énekkarom számára készült.
Daloskönyv kirándulásra
Dalos kedvű osztályomnak készült, hogy az erdei iskolában is halljam a "hangjukat"...
(Az eredeti, Microsoft Pulisherrel nyomtatható változat itt van.)